Jongerencentrum Hjørnet, Roskilde, Denemarken

Jongerencentrum Hjørnet, Roskilde, Denemarken

Jongerencentrum Hjørnet in Roskilde, Denemarken

Jongerencentrum Hjørnet in de gemeente Roskilde in Denemarken werd 9 jaar geleden gebouwd, maar de gevel bleek niet bestand tegen balspel van de gebruikers van het jongerencentrum. Daardoor moesten er voortdurend kapotte platen worden vervangen. De gemeente hoopt nu verlost te zijn van deze niet-onaanzienljke kostenpost door over te stappen op een meer robuuste gevelplaat.

Jongerencentrum Hjørnet is een onder architectuur gebouwd pand dat er door de kapotte gevelplaten al na een paar jaar vervallen uitzag. Daarom ging de gemeente Roskilde twee jaar geleden in gesprek met STENI om een oplossing te vinden waarmee het pand zijn karakteristieke uitstraling kon behouden. Sabina Holstein, architect en adviseur van de gemeente Roskilde vertelt dat men de nieuwbouwuitstraling wenste te behouden om een waardevermindering van het pand tegen te gaan, en dat het een groot probleem was dat de oorspronkelijke gevelplaten niet bestand waren tegen balspel.

Op de platen van Steni is gesprongen en gestampt, zonder dat ze kapot gingen. Je kunt er gewoon op staan. Ze kraken en piepen wel, maar ze breken niet.​ Sabina Holstein, Architect/Adviseur gemeente Roskilde Kommune​

FEITEN

  • Opdrachtgever: gemeente Roskilde
  • Adres : Ørstedvej 61 A, 4130 Viby Sjælland
  • Verbouwingsjaar: 2012
  • Montage: Niebuhr Bygningsentreprise

Door de gevelplaten van Hjørnet te vervangen wordt de leeftijd  van de gevel met 20 tot 60 jaar verlengd.
-De platen van Steni kosten iets meer, maar als je rekening houdt met de langere levensduur en de lagere onderhoudskosten vallen de totale kosten lager uit. Helaas is het niet altijd financieel mogelijk om vrijuit te kiezen, maar voor ons is het duidelijk welk materiaal we het liefst op onze gevels willen hebben. Hjørnet heeft zijn nieuwe Steni Colour-gevel nu al ruim drie jaar, en met de vorige oplossing hadden we nu waarschijnlijk al wel een aantal platen moeten vervangen.

Ik ben bijzonder tevreden met de werkzaamheden bij Hjørnet. De strakke uitstraling van de gevel is behouden, maar de platen zijn vervangen. Ik ben benieuwd hoe de gevel zich de komende jaren zal houden. We hebben vergelijkbare werkzaamheden uitgevoerd aan een ander gemeentelijk pand met een ander soort platen, en over een aantal jaren zullen we zien of er een groot verschil is, aldus Sabina Holstein.