Het gaafste "buitentoilet" van Noorwegen

Het toiletgebouw op het schoolplein van basisschool Manglerud in Oslo is door kunstenaar Njål Lunde omgetoverd van een lelijk gebouw met een onprettige uitstraling tot een kleurrijk geheel met motieven geïnspireerd op het nabijgelegen meertje Østensjøvannet.

NJÅL LUNDE, KUNSTENAAR

Ik werk graag digitaal. Met STENI Vision was het mogelijk om mijn motieven af te beelden op gevelplaten. Daarom werk ik graag met dit materiaal, aldus Lunde.​

Nieuw leven

Tijdens de voorbereidingen voor de uitgebreide renovatie van basisschool Manglerud in Oslo werd de kunstenaar uit Haugesund gevraagd om het toiletgebouw op het schoolplein een facelift te geven.

- Het toiletgebouw maakte een vervallen indruk en had volgens velen een onprettige uitstraling. De gemeente vroeg mij om het gebouw aan de buitenkant te verfraaien, maar ik mocht zelf de motieven kiezen, als ik me maar hield aan het budget en de richtlijnen voor de materiaalkeuze, vertelt Lunde.

 

Inspiratie uit de omgeving

De motieven die zijn afgedrukt op de STENI Vision platen in standaardformaat vormen een artistieke weergave van de diverse soorten plankton in het Østensjøvannet. Ik heb ervoor gekozen om één motief steeds over twee platen te verdelen. Op de vier wanden van het toiletgebouw zijn 16 motieven afgebeeld, verdeeld over in totaal 32 platen, legt hij uit.

Onderhoudsvrij

Lunde heeft tijdens het hele proces nauw contact gehad met STENI. 

- Ze hielpen me al in een vroeg stadium met proefdrukken die ik ter goedkeuring kon voorleggen aan de welstandscommissie, zegt Lunde.

www.njallunde.com 

 

Verrassende uitstraling


– De welstandscommissie zag de verbeeldingskracht en de speelse, veelzijdige artistieke uitdrukking in het werk van Lunde, en was van mening dat het een verrassende uitstraling zou kunnen opleveren in deze omgeving met veel kinderen.

Lunde is een gerenommeerd kunstenaar die in staat is om dit soort grote opdrachten uit te voeren, zegt Gunnveig Nerol, artistiek consulent van het project.

Gunnveig Nerol

Interessante keuze

De afdrukken op de STENI-platen zijn helder en mooi, zegt Nerol. Ze vond de keuze die Lunde had gemaakt voor gevelplaten van STENI erg interessant.

- Zijn artistieke uitdrukking komt er duidelijk op naar voren, en de gevelplaten hebben goede technische eigenschappen, zoals een lange levensduur. Verder is graffiti vrij eenvoudig te verwijderen en kunnen de platen gemakkelijk worden vervangen in het geval van vandalisme, vertelt ze.

De afdrukken op de STENI-platen zijn helder en mooi, zegt Gunnveig Nerol, artistiek consulent