De bergtop Svolværgeita torent hoog uit boven het stadje Svolvær in Noorwegen. Maar in het stadje krijgt hij concurrentie van het gebouw van de Råfisklaget, de Noorse verkooporganisatie voor de visserij. Het gebouw domineert de skyline en is gedecoreerd met een zeekaart, vuurtorens en sectorlijnen.

– Het gebouw heeft een gedaanteverwisseling ondergaan: van een viesgroene, spookachtige verschijning is het nu de witte zwaan van de Lofoten geworden.

Dat is hoe architect Ole Wiig, partner bij NSW Arkitektur, het veranderingsproces beschrijft dat hij en zijn architecten op gang brachten bij de renovatie van het gebouw van de afdeling Svolvær van de Noorse verkooporganisatie voor de visserij.

Slechte staat

Het gebouw maakte een versleten indruk en het achterstallig onderhoud werd steeds groter.

– De gevel van deze architectonische parel deed vooral denken aan vervlogen tijden, aldus Wiig. De oorspronkelijke gevel van pleisterwerk op beton werd later bekleed met metalen golfplaten.

– De Verkooporganisatie voor de visserij vroeg ons om wat aan de situatie te doen. De energierekening voor het gebouw werd ook alsmaar hoger, dus het werd tijd om het probleem grondig aan te pakken.

Het lag voor de hand om gevelplaten van Steni te gebruiken. Steni biedt een grote variatie aan kleuren, glansvarianten en afmetingen. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het allemaal gelukt was zonder de technologie van Steni.​ Ole Wiig, architect en partner bij NSW Arkitektur​

Het gebouw verwelkomt je

De verkooporganisatie heeft nu een fraai, majestueus gebouw in het centrum van Svolvær, vertelt Wigg. Het ligt op een steenworp afstand van de Torvet, het centrale plein, en kijkt uit op de kade waar de veerboten van de Hurtigrute aanmeren. Op die manier verwelkomt het de passagiers als ze aankomen in de hoofdstad van de Lofoten.

– Deze benaming schept verplichtingen, en daar heeft de verkooporganisatie ook echt consequenties aan verbonden, vindt Wiig. Hij vertelt verder dat alle ramen vervangen zijn door hoogwaardige, energiebesparende ramen en dat men na uitgebreid overleg ook nog heeft besloten tot na-isolatie van het gebouw.

Decoratie over de hele zijmuur

– Het gebouw is niet alleen maar gerenoveerd met het oog op het energieverbruik, maar we hebben het ook een visuele makeover gegeven, aldus Wiig. We wilden het gebouw ook visueel transformeren, met een uitstraling die past bij onze tijd.

– Aan de buitenkant van de isolatie hebben we witte Steni-platen gemonteerd, in de variant hoogglans. Maar waar de mensen in Svolvær niet over raakten uitgepraat was de oplossing die de architecten van NSW kozen voor de grote, kale zijmuur die uitkijkt op het Havenpark. Op de noordkant van het gebouw zijn een zeekaart, sectorlijnen en vuurtorens afgebeeld – op een marineblauwe ondergrond, badend in het licht.

– Wij als architecten hadden de opdracht gekregen om zowel het werkterrein als het toekomstgerichte profiel van de verkooporganisatie op de gevel tot uitdrukking te brengen. Daarnaast moest het ook een verrijking vormen voor de omgeving.

Grote variatie

De decoratie op de zijmuur is geïnspireerd op een zeekaart van plaatselijke waterwegen.

In plaats van een impressie van een school vissen of andere vismotieven kozen we voor een driedimensionale weergave van een zeekaart. Dat komt sterker over, vindt Wiig. Dankzij de technologie van Steni was het mogelijk de impressie van de zeekaart over de volle zes etages van het gebouw af te beelden.

– Het lag voor de hand om gevelplaten van Steni te gebruiken. Het bedrijf biedt een grote variatie aan kleuren, glansvarianten en afmetingen. In Svolvær hebben we alleen maar blanke platen gebruikt, zegt hij. 

Wiig vertelt dat zijn firma Steni goed kent en dat ze bij talrijke andere projecten ook producten van Steni hebben gebruikt, o.a. bij Kystens Hus in Tromsø en Sirkus Shopping in Trondheim. Hier zijn zowel blanke als matte gevelplaten gebruikt.

Vakkennis belangrijk

De ruime keuze aan kleuren en glansvarianten is een belangrijke reden waarom de keuze op Steni is gevallen.

– Maar ook Steni’s stiptheid. Een betrouwbare leverancier is belangrijk, zegt Wiig. Hij vertelt dat hij tijdens alle fases van een project met Steni samenwerkt, van een aanvraag aan het begin en keuzes die er moeten worden gemaakt tot aan de afwerking.

– We hebben een nauwe en goede samenwerking met Steni, zegt Wiig. Hij vertelt dat Steni bijdraagt met opmerkingen en adviezen, o.a. over wat er technisch mogelijk is.

– Als het nodig is, kunnen we altijd een beroep doen op de vakkennis van Steni, vertelt hij. Het project in Svolvær is een gecompliceerde puzzel die hoge eisen stelt.

– Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het allemaal gelukt was zonder de technologie van Steni, zegt Wiig.