Schimmelvorming, verrotting, verroeste wapening en betonrot. Na een uitgebreide renovatie zien de woningen van de VVE in Voss (Noorwegen) er weer nieuw en modern uit.

- Het gebouw verkeerde in een slechte staat. Sinds de oplevering in 1979 had er geen grote renovatie meer plaatsgevonden, aldus de voorzitter van de VVE Lundarosen in Voss, Edvin Alfred Erntsen. Samen met de rest van het bestuur stelde hij daarom de algemene ledenvergadering voor om geld vrij te maken voor een renovatie.  

- Dat was nu wel echt nodig, vertelt hij.

“Alles” nieuw

Het was veel werk en het kostte veel tijd, maar nu kunnen Erntsen en de rest van het bestuur tevreden zijn over wat de investering van ca. 3 miljoen euro hen heeft opgeleverd.

- We zijn buitengewoon tevreden, zegt Erntsen. Hij kijkt met plezier naar het gebouw waar vrijwel “alles” is vernieuwd: het dak, de ingangspartijen, deuren en ramen, de isolatie en zelfs de thermostaatverwarming in de dakgoten om de sneeuw te laten smelten.

Eenvoudig te onderhouden

En niet in de laatste plaats hebben we ook de gevel gerenoveerd, vertelt Erntsen. Hij legt uit dat de oorspronkelijke asbestplaten zijn verwijderd.

– Met gevelplaten van Steni heeft het gebouw een fraai en modern uiterlijk gekregen. De voorzitter van de VVE is blij dat er bij de gevelplaten is gekozen voor een product dat volgens hem vrijwel onderhoudsvrij is.

– Op een van de zijmuren was wat groene uitslag ontstaan. Dat werd veroorzaakt doordat het dak daar niet ver genoeg uitsteekt, vertelt hij. Maar hij merkte dat het heel eenvoudig was om de uitslag te verwijderen.

– Ik sprayde wat water met afwasmiddel op de gevel en poetste het zo weg. De platen zijn weer als nieuw, zegt hij.

Met gevelplaten van Steni hebben de gebouwen een fraai en modern uiterlijk gekregen.​ Edvin Alfred Erntsen, voorzitter van de VVE Lundarosen in Voss ​
Het is niet voor niets dat Steni een productgarantie geeft van 40 jaar.​ Harald Molven, ingenieur​

Bestand tegen een ruig klimaat

Toen degenen die het project hadden opgestart ander werk vonden, werd de functie van bouw- en projectleider overgenomen door ingenieur Harald Molven.  Hij bevestigt de goede ervaringen van Erntsen met de gevelplaten van Steni.

– Ik heb Steni al bij heel wat projecten gebruikt, en het is mijn ervaring dat dit producten zijn met een lange levensduur. Het is niet voor niets dat Steni een productgarantie geeft van 40 jaar. Het meeste materiaal wordt flink op de proef gesteld door het klimaat in het westen van Noorwegen, dat gekenmerkt wordt door veel wind en regen.

– De gevelplaten van Steni zijn goed bestand tegen het klimaat hier in het westen van het land, aldus Molven.

Democratisch gekozen kleuren

De bewoners hebben zelf de kleuren gekozen. Dat heeft de betrokkenheid van de bewoners bij de renovatie vergroot, vindt de voorzitter van de VVE.

– We hebben iedereen uitgenodigd voor een ledenvergadering waar we enkele alternatieven presenteerden, vertelt Erntsen. De keuze viel op lichtgrijs met enkele contrasterende, donkergrijze velden.

– De gebouwen zien er bijzonder mooi uit met de kleuren die we hebben gekozen, zegt hij.