Na een lange periode van verval en weinig onderhoud besloot het bestuur van de VVE Solheimslien in Bergen dat het tijd werd voor een volledige renovatie van de flatgebouwen. Zelfs met een beperkt budget worden de flats een schoonheid voor het oog waar de hele stad door wordt opgefleurd.

De flatgebouwen van VVE Solheimslien zijn in 1966 gebouwd en staan in de wijk Årstad in Bergen (Noorwegen). De VVE beschikt over 320 wooneenheden in acht flatgebouwen, verdeeld over vijf laagbouw- en drie hoogbouwcomplexen. Na twee renovaties, in 1992 en 1998, richtte het bestuur tijdens een ledenvergadering een bouwcommissie op, die namens de VVE de verantwoordelijkheid kreeg voor het renovatieproces. Het project wordt in de loop van 2021 afgesloten.

 

Een gevel die aan vele eisen moet voldoen

De opdracht om de visuele uitstraling van Solheimslien te verbeteren ging naar de Arkitektgruppen Cubus AS.

- De flats liggen niet ver van de bergen, waardoor er behalve neerslag vrij veel schaduw is. De gebouwen krijgen daardoor heel wat te verduren. Daarom waren twee dingen belangrijk voor de gebouwen en de gevelplaten: een zo lang mogelijke levensduur en zo weinig mogelijk onderhoud, vooral met het oog op mosvorming en vocht, aldus architect Lena B. Keilegavlen van Cubus.

De keuze viel op Steni Colour

Doordat de keuze viel op Steni Colour gevelplaten, konden de architecten kiezen uit 60 standaardkleuren in drie verschillende glansvarianten. Ze kozen voor een natuurlijke uitstraling, geïnspireerd op de seizoenen, waardoor de gebouwen een eenheid vormen met de omgeving.

- De meeste gevels zijn donkergrijs, aangevuld door een gevarieerd kleurenspel van verschillende schakeringen rood, geel, oranje en groen. De gebouwen liggen aan de rand van de stad, vlak bij de bergen. De kleuren van de gevels zijn daarom zo gekozen dat ze steeds op een andere manier contrasteren met de kleuren van de bladeren aan de bomen in de loop van de seizoenen. De bewoners zijn heel tevreden over de uitstraling die de gebouwen hebben gekregen, en wij zijn dat ook. Verder was het van belang om de kosten in de hand te houden, omdat het bestuur de huur niet te veel wilde verhogen, vertelt de architect.

De keuze van de kleuren is gebaseerd op de verschillende seizoenen.

Daarom waren twee dingen belangrijk voor de gebouwen en de gevelplaten: een zo lang mogelijke levensduur en zo weinig mogelijk onderhoud.​ Lena B. Keilegavlen, architect bij Arkitektgruppen Cubus AS​

Glans fleurt de omgeving op

Doordat de flatgebouwen in de schaduw van de bergen liggen, konden de architecten ook optimaal gebruik maken van de verschillende glansvarianten waarin de platen kunnen worden geleverd.

- Omdat de zon hier zo weinig schijnt, hebben we ervoor gekozen om blanke gevelplaten te gebruiken voor de bovenkant van de gebouwen en matte voor de onderkant. Op die manier kregen we een natuurlijke weerspiegeling van het licht die zowel de flatgebouwen als de omgeving opfleurt, zegt Lena B. Keilegavlen.

Groot project

Anne Lise Sæterdal, een voormalig bewoner, werd gekozen als voorzitter van de bouwcommissie.

- Aangezien het ging om acht flatgebouwen, leverde dat veel werk op en moest er met veel aspecten rekening worden gehouden: wensen van bewoners, opmerkingen van buren, het budget, gemeentelijke voorschriften, technische eisen en energiebesparende maatregelen. Voor de bouwcommissie was het een belangrijk doel om met een verantwoord budget het woongenot en de kwaliteit van leven van de bewoners te verbeteren. Ze krijgen nu de beschikking over grotere balkons, dakterrassen waar de zon schijnt, nieuwe ventilatiesystemen, goede nooduitgangen, nieuwe ramen en fraaie gevels. Verder wordt er ook nog gewerkt aan maatregelen om de omgeving rond de gebouwen aantrekkelijker te maken.

Een deel van de renovatiekosten wordt gedekt door de verkoop van 39 nieuwe appartementen in de kelder en op het dak. Dankzij de gevelplaten van Steni en de na-isolatie kwamen de woningen in de hoogste energieklasse terecht, waardoor de VVE ook subsidie ontving voor de energiebesparende maatregelen.

 

Een gevarieerd kleurenspel.

De flatgebouwen van Solheimslien vormen nu een eenheid met de bebouwing en de kleuren in de directe omgeving.​ Anne Lise Sæterdal, voorzitter van de bouwcommissie van de VVE Solheimslien ​

Een facelift voor de hele stad

Anne Lise Sæterdal vindt dat de renovatie van de flatgebouwen een facelift is voor de hele wijk.

- Je kunt de flats vanuit bijna de hele stad zien, en toch zijn ze niet al te dominant aanwezig in de omgeving. De kleuren op de zijmuren geven de gebouwen een levendige uitstraling en verlenen de omgeving identiteit. Dit is met name de verdienste van de architecten. In de naburige wijken was men al een aantal jaren geleden begonnen de woningen te renoveren, en nu vormen de flatgebouwen van de Solheimslien een eenheid met de andere gebouwen en de kleuren in de omgeving, vertelt Anne Lise. Zelf woont ze niet meer in de Solheimslien, maar ze is trots op wat er is bereikt en ze weet dat het resultaat van grote betekenis is voor de bewoners.