Verner Panton en STENI

Toen architect Paal Johan Kahrs voor de gevelbekleding van zijn vrijetijdswoning koos voor gevelplaten van STENI, liet hij zich inspireren door zijn Panton-stoelen uit de jaren zestig - en architectonische overwegingen. Toen in 2014 de door hemzelf ontworpen vakantiewoning werd opgeleverd in Lerøy, vlak buiten Bergen, beschouwde hij dat als een van zijn meest geslaagde projecten. "Het resultaat is net een juwelenkistje – glad aan de buitenkant en zacht van binnen", vertelt Kahrs.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

De vrijetijdswoning van Kahrs is als een sieraad in het bos.

Contrasten
Het hoofdgedeelte is bekleed met STENI-gevelplaten in een speciale kleur. De strakke, eenvoudige vorm van de platen contrasteert met de muren van ruige natuursteen en het geverfde houtwerk. Op die manier accentueren de materialen elkaar.

"Ik wilde graag een uniform, glad oppervlak dat ook weerbestendig en vrijwel onderhoudsvrij moest zijn", vertelt de architect uit Bergen. Hij legt uit dat de keuze van de materialen bij hem altijd gebaseerd is op architectonische overwegingen.

Bij de samenwerking met STENI heb ik meer hulp gekregen dan ik had verwacht. Ik wilde graag een uniform, glad oppervlak dat ook weerbestendig en vrijwel onderhoudsvrij moest zijn.​ Paal Johan Kahrs​

Binnen en buiten
Het strak vormgegeven, oranje, kubusachtige hoofdgedeelte van de woning van Kahrs wordt gekenmerkt door ruime openingen en grote glasoppervlakken aan alle kanten. De gevelplaten van STENI hebben dezelfde kleur als de acht plastic stoelen van Verner Panton uit de jaren zestig die rond de keukentafel staan. 

"Ik heb kleurmonsters genomen van de stoelen en de kleurcodes naar STENI gestuurd. Het duurde wel even voordat we precies die oranje kleur hadden gevonden die ik graag wilde", zegt hij.

Spelen met kleuren
"De uitdaging was dat de stoelen een glanzend oppervlak hadden, terwijl ik een mat oppervlak wilde op de gevelplaten van STENI. Dankzij de fantastische begeleiding van STENI vonden we hiervoor een uitstekende oplossing", vertelt Kahrs, die heel bewust omgaat met het gebruik van kleuren. Het Kenniscentrum in Bergen, dat speciaal gericht is op kinderen, is hiervan een goed voorbeeld. Het gebruik van kleuren geeft het gebouw een speels karakter, zegt hij.

 

Deze Verner Panton-stoelen uit de jaren zestig vormden de inspiratie voor de kleur van de gevelplaten.

Uitstekende support
Dat de keuze van de gevelmaterialen viel op platen van STENI, had ook te maken met het feit dat STENI vele verschillende formaten en varianten kan leveren, o.a. hoekoplossingen die geen enkele andere leverancier biedt.

"Bij STENI werd ik ook uitstekend geholpen tijdens de ontwerpfase en bij het zoeken naar de juiste formaten. Dat maakte het werk van de monteurs heel eenvoudig", aldus Kahrs. Hij zal bij een volgend project zeker opnieuw producten van STENI gebruiken als die binnen zijn architectonische ideeën passen.

"Tijdens de samenwerking met STENI heb ik meer hulp gekregen dan ik had verwacht", zegt hij.

 

 

Weerbestendige en vrijwel onderhoudsvrije gevelplaten met een uniform, glad oppervlak verlenen aan de vrijetijdswoning een bijzondere uitstraling door de combinatie met natuurlijke materialen.