Steni levert de gevel voor een CNN-favoriet

Het opvallende Powerhouse Telemark in Porsgrunn (Noorwegen) is een van de tien gebouwen die volgens CNN de norm bepalen voor 2020. Dit gebouw wordt bekleed met gevelplaten van Steni.

Volgens CNN komt Powerhouse Telemark op de derde plaats op de lijst “The most anticipated buildings set to shape the world in 2020”. Als het gebouw in Porsgrunn in juni klaar is, is het een van de meest milieuvriendelijke gebouwen ter wereld. Een Powerhouse produceert tijdens zijn levensduur meer energie dan het verbruikt.

Minimale energiebehoefte, maximaal energierendement

CNN is niet alleen enthousiast over de elegante diamantvorm van het gebouw, maar ook over het ontwerp waarbij een maximale hoeveelheid zonne-energie wordt opgevangen. Het gebouw wordt ook geprezen vanwege het hergebruik van materialen die afkomstig zijn uit afbraakpanden: alles om de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In de woorden van CNN: Powerhouse Telemark “zet een nieuwe standaard voor de gebouwen van de toekomst.”

Lokaal geproduceerde gevelplaten

Steni levert voor dit gebouw Steni Colour-platen in de kleur 8008M. Steni Colour wordt geproduceerd op een afstand van minder dan 40 km van Powerhouse Telemark. De buitenmuur van het gebouw voldoet aan strenge technische milieu-eisen en wordt bekleed met gevelplaten. Hieroverheen wordt een lattengevel gemonteerd van hout dat met een brandvertragend middel is geïmpregneerd.

Architectenbureau Snøhetta

Het ontwerp is gemaakt door de architecten van Snøhetta. Dit wereldberoemde architectenbureau heeft o.a. de bibliotheek in Alexandrië en het operagebouw in Oslo ontworpen en staat bekend om zijn innovatieve en milieuvriendelijke gebouwen. Het design van Powerhouse Telemark is erop gericht om maximaal gebruik te maken van zonne-energie. De architecten hebben gekozen voor materialen die zowel het energieverbruik als de uitstoot van broeikasgassen beperken.

De energieproductie is groter dan het verbruik

Powerhouse Telemark wordt een van de meest energie-efficiënte gebouwen ter wereld. De zonnepanelen op het gebouw zullen ongeveer 239.000 kWh per jaar produceren. Daarmee is het gebouw een kleine energiecentrale die het overschot aan stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. 

Bekroond met BREEAM-NOR Excellent

Powerhouse Telemark is het eerste gebouw in de provincie Telemark met een milieucertificaat van BREEAM-NOR. Het gebouw krijgt de beoordeling Excellent, het op één na hoogste niveau van dit milieucertificaat. De energiebehoefte van dit gebouw is 66 % lager dan bij gewone nieuwbouw.

Een milieuvriendelijke keuze

- We zijn er trots op dat Steni producten levert voor Powerhouse Telemark. Een architectenbureau met de deskundigheid van Snøhetta heeft bij de materiaalkeuze veel aandacht voor de milieu-eigenschappen van een product, maar ze kijken ook naar levensduur en esthetiek. Wij hebben de afgelopen jaren producten geleverd aan tal van projecten met een milieucertificaat van BREEAM met de beoordeling Excellent. Daarbij waren de eisen die de opdrachtgevers stelden op het gebied van milieu, levensduur, uiterlijk en onderhoudsvriendelijkheid doorslaggevend, aldus Jan Terje Nielsen van Steni AS.

Wij hebben de afgelopen jaren producten geleverd aan tal van projecten met een milieucertificaat van BREEAM met de beoordeling Excellent. Daarbij waren de eisen die de opdrachtgevers stelden op het gebied van milieu, levensduur, uiterlijk en onderhoudsvriendelijkheid doorslaggevend.​ Jan Terje Nielsen, Steni AS​

Aantrekkelijk kantoorgebouw in Porsgrunn

In september 2018 werd begonnen met de bouw van dit kantoorpand,en deze groene diamant wordt in juni 2020 in gebruik genomen. Het gebouw heeft een vloeroppervlak van 8.313 m2, verdeeld over elf verdiepingen, en is een van de meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke gebouwen ter wereld. Het beschikt over faciliteiten zoals een fitnessruimte, kleedkamers/douches, een foyer, een kantine en een buitengewoon exclusief dakterras. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op huurders.

- Het is zelfs zo dat meer dan 80 % van het gebouw nu al is verhuurd, vertelt Tommy Thovsland, projectleider bij opdrachtgever R8 Property AS.

Meer informatie over STENI Colour gevelplaten