Jongerencentrum Hjørnet Roskilde

Een gevel die bestand is tegen balspel

Jongerencentrum Hjørnet in de gemeente Roskilde in Denemarken werd 9 jaar geleden gebouwd, maar de gevel bleek niet bestand tegen balspel van de gebruikers van het jongerencentrum. Daardoor moesten er voortdurend kapotte platen worden vervangen. De gemeente hoopt nu verlost te zijn van deze niet-onaanzienljke kostenpost door over te stappen op een meer robuuste gevelplaat.

- Ik ben bijzonder tevreden met de werkzaamheden bij Hjørnet. De strakke uitstraling van de gevel is behouden, maar de platen zijn vervangen door STENI Colour. Ik ben benieuwd hoe de gevel zich de komende jaren zal houden. We hebben vergelijkbare werkzaamheden uitgevoerd aan een ander gemeentelijk pand met een ander soort platen, en over een aantal jaren zullen we zien of er een groot verschil is, aldus Sabina Holstein.

Jongerencentrum Hjørnet is een onder architectuur gebouwd pand dat er door de kapotte gevelplaten al na een paar jaar vervallen uitzag. Daarom ging de gemeente Roskilde twee jaar geleden in gesprek met STENI om een oplossing te vinden waarmee het pand zijn karakteristieke uitstraling kon behouden. Sabina Holstein, architect en adviseur van de gemeente Roskilde, vertelt dat men de nieuwbouwuitstraling wenste te behouden om een waardevermindering van het pand tegen te gaan, en dat het een groot probleem was dat de oorspronkelijke gevelplaten van vezelcement niet bestand waren tegen balspel.

PLAATS:
ROSKILDE, DENEMARKEN
ARCHITECT:
-
AANNEMER:
NIEBUHR BYGNINGSENTREPRISE
OPDRACHTGEVER:
GEMEENTE ROSKILDE
PROJECTJAAR:
2012
PRODUCT:
STENI COLOUR

Gevel en spel

Gevel en spel