Gebreid patroon op vakantiewoning

Voor een vakantiewoning in het idyllische Ula in de gemeente Larvik in Vestfold (Noorwegen) heeft architect Signe Mossige geëxperimenteerd met materialen. Ze koos ervoor om STENI-gevelplaten te gebruiken voor dit project, dat de vakantiewoning van haar eigen gezin betrof.

De platen met motief zijn geplaatst in insparingen in de gevel en worden omlijst door bruingebeitste planken. De donkere planken dempen het effect. In de gevels hebben we uitsparingen gemaakt met werktafels voor timmerwerkzaamheden en voedselbereiding. De buitenkeuken heeft "gebreide platen" als achterwand en een knalgroen hoogglans aanrecht van STENI Colour. Dezelfde groene plaat is gebruikt voor de buitentafel, die het hele jaar door buiten kan staan en met een tuinslang afgespoeld kan worden.

Het materiaal staat in sterk contrast tot de omgeving, maar valt toch niet uit de toon. Het groene patroon past qua kleur bij het omliggende bos. Op termijn wordt de bestaande woning vervangen, en de nieuwbouw vormt dan samen met het bijgebouw een vierkant.  Dan wordt de buitengevel donker gebeitst en de gevels die naar binnen gericht zijn worden bekleed met kleurrijke STENI-platen.

Het gezin reageerde dolenthousiast; net als ons leventje in de vakantiewoning associëren we de gevelplaten met eigengemaakte producten.

PLAATS:
ULA, NOORWEGEN
ARCHITECT:
ABO PLAN & ARKITEKTUR AS
AANNEMER:
ARVE STÅLE OLSEN AS
OPDRACHTGEVER:
DE FAMILIE MOSSIGE
PROJECTJAAR:
2015
PRODUCT:
STENI VISION

Met een knipoog naar de jaren zeventig

Met een knipoog naar de jaren zeventig

- Het gebreide patroon van gevlamd garen doet denken aan de jaren zeventig, toen handgebreide truien en vesten van gevlamd garen in geen enkele garderobe mochten ontbreken.